Buletin PRAM

PRAM înseamnă o verificare a prizelor de împământare și paratrăznetelor.

Principalele scopuri ale verificarii PRAM sunt: prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatiile electrice si echipamentul de lucru ,prevenirea incendiilor, precum si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice. Pentru intocmirea buletinului PRAM, masurarea va fi efectuata de catre electricieni autorizati, care dispun de aparatura  ce corespunde din punct de vedere metrologic. In urma verificarii se intocmeste un raport, acesta fiind numit si buletin PRAM. Acest tip de buletin este dovada ca au fost facute verificarile necesare privInd instalatiile de impamantare si  ale paratrasnetelor, dar in acelasi timp el este cerut la mai multe tipuri de controale, cum sunt cele efectuate de: Protectia Muncii, Protectia Consumatorilor, Pompieri.

Aceasta verificare poate fi facuta anual sau semestrial in functie de domeniul de activitate al societatii.

Este interzisă punerea sub tensiune a instalației, utilajului sau echipamentului care nu a corespuns la una dintre aceste verificări.

HG 1146/2006 Anexa 1 pct. 3.3.16.2. stipulează că instalațiile sau echipamentele de muncă electrice trebuie să fie verificate la recepție, înainte de punerea în funcțiune și apoi periodic în exploatare, precum și după fiecare reparație sau modificare..