Medicina Muncii

Medicina muncii este specialitatea medicală care studiază relația om – muncă, adaptarea omului la muncă și adaptarea muncii la persoana care o efectuează.

H.G 355/2007 stabilește cerințele minime pentru supravegherea sănătății lucrătorilor față de riscurile pentru securitate și sănătate, pentru prevenirea îmbolnăvirii lucrătorilor cu boli profesionale cauzate de agenți nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de muncă, precum și a suprasolicitării diferitelor organe sau sisteme ale organismului în procesul de muncă

In Codul muncii este prevazut faptul ca angajatorii au obligatia sa asigure accesul salariatilor la serviciul de medicina muncii.

Controlul  de medicina muncii se face obligatoriu inainte de a incepe activitatea lucratorul si periodic in functie de domeniul de activitate si de riscurile existente. Rolul acestui serviciu este de a confirma ca starea de sanatate a angajatului este corespunzatoare pentru desfasurarea activiitatii la locul de munca.Putem spune ca sunt anumite posturi de lucru care necesita o indeplinire complexa a anor   atributii de munca unde starea de sanatate a angajatului este  vitala. Spre exemplu manipulantii marfuri daca prezinta anumite afectiuni dorso lombare nu pot fi considerati apti pentru a desfasura aceasta activitate.