SSM/SU la birou

Personalul cu activitate de birou este expus in principal la factori de risc de afectare a sanatatii si mai putin la factori de risc ce ar putea sa produca vatamari propriu-zise ale organismului.

Stresul la locul de munca reprezinta din ce in ce mai mult un subiect dezbatut in spatiul public. Este dovedit stiintific ca la o expunere indelungata sub actiunea stresului se pot declansa boli cardio-vasculare, sau de alta natura. Asadar, trebuie identificate sursele de stres si implementate masuri de siguranta sau bariere de securitate pentru controlul nivelului de expunere. Unul dintre cele mai intalnite, in ce priveste sursa stresului ar fi stresul datorat lipsei satisfactiei in munca. In fiecare activitate ar trebui sa te integrezi, astfel ca echilibrul emotional sa nu contribuie la acumularea stresului respectiv la producerea unor reactii chimice negative in organism.

Mediul de munca in ce priveste aspectele sociale, relatiile ierarhice sau colegii, pot reprezenta de asemenea o sursa de stres importanta. Angajatii reprezinta cea mai valoroasa resursa a unei companii, este declaratia de politica a celor mai mari multinationale si totusi de multe ori oamenii sunt tratati doar ca niste pioni pe o tabla de sah si mai putin cantaresc emotiile acestora. Care ar fi masura? O schimbare in viata profesionala este o solutie in ce priveste sanatatea noastra.

Volum de lucru excesiv, este un factor care a produs decese si in tara noastra. Volumul de munca, prioritizarea, energia emotionala consumata pot conduce la epuizare si in ultima instanta chiar la deces. Un rol important in controlul volumului de munca il are seful care ar trebui sa dimensioneze sarcinile de lucru in raport cu capacitatea fizica sau psihica a salariatului. De cele mai multe ori sunt incarcati cu sarcini suplimentare oamenii care au dovedit rezultate pozitive.

Statul pe scaun, pozitia de lucru in fata calculatorului fara pauze in timp poate conduce la afectiuni ale coloanei vertebrale, circulatiei sangelui, etc. Ce solutii avem la indemana? Pauze de minim 5 minute la fiecare ora eventual in care putem face streching . Mai nou, tendinta este de a lucra cat mai mult in pozitie ortostatica, avand la dispozitie birouri cu reglaj vertical. Trendul este dat de industria it unde modalitatea de relaxare in pauze, pozitia de lucru, scaune ergonomice sunt aspecte importante in viziunea angajatorilor.